Wat is AIT

 

AIT staat voor auditieve integratie training en wordt ingezet bij verschillende auditieve prikkelverwerkingsproblemen. Dit zijn problemen die ontstaan door afwijkende verwerking van het geluid door de hersenen. Met het oor zelf is niets aan de hand, het gehoor zou dus goed moeten zijn en toch zijn er klachten. De problemen hebben tot gevolg dat iemand zich altijd in moet spannen: om je af te sluiten voor ongewenste geluiden of juist om goed mee te krijgen wat er gezegd wordt. Luisteren is een vorm van gedrag en staat dus onder invloed van je eigen wil. Het gehoor is iets waar we geen bewuste invloed op uit kunnen oefenen: als bepaalde geluiden buiten het bereik van je gehoor liggen kun je ze niet horen, hoe goed je ook luistert. Met AIT proberen we, in tegenstelling tot andere auditieve trainingsprogramma’s, niet het luisteren te veranderen, maar het gehoor te normaliseren.

De training is intensief en kortdurend,: ze omvat 20 luistersessies van 30 minuten, verdeeld over 2×5 dagen met daar tussenin 2 dagen pauze (de periode van het begin tot het eind van de training is daarmee 12 dagen).
Tijdens de sessies wordt via een koptelefoon geluisterd naar voor dit doel geselecteerde muziek. Dit gebeurt via speciale apparatuur die de muziek bewerkt. Er zijn hiervoor 2 soorten apparaten ontwikkeld: de Audiokinetron en de Earducator. Wij gebruiken in onze praktijk de Earducator.

AIT is een manier van geluidstimulatie die er op gericht is om overgevoeligheid van het gehoor, het luisteren, de communicatieve vaardigheden, het leervermogen, de motorische coördinatie, het lichaamsbewustzijn en het gevoel van eigenwaarde te verbeteren.

 

VorigeVolgende