Reuk en Smaak

 

Tijdens de training kan ook gewerkt worden aan reuk en smaak. Veel kinderen met een ASS hebben ook problemen met eten. Dit alles kan veroorzaakt worden door over- of juist ondergevoeligheid voor geuren en smaken, maar kan ook te maken hebben met oraal-motorische vaardigheden of de tastzin in de mond.

Hiervoor bestaan eenvoudige oefeningen die tijdens de training thuis en tijdens de sessies gedaan kunnen worden als de ouders daar prijs op stellen. Twee weken is hiervoor niet voldoende en voor een blijvend resultaat moet dit na afloop van de training thuis voortgezet worden.

 

Kenmerken van reukstoornis:

  • overgevoelig zijn voor geuren en veel moeite hebben met geuren die anderen misschien niet eens opmerken, bv de geur van een rijpe banaan
  • veel minder gevoelig zijn voor geuren en nare geurtjes, zoals bv een vieze luier of sterke zweetlucht, niet opmerken
  • een moeilijke (eenzijdige) eter zijn

 

Kenmerken van een smaakstoornis:

  • overgevoelig zijn voor smaken en extreem veel moeite hebben met bepaalde substanties, structuren of met de temperatuur van het voedsel
  • vaak kokhalzen tijdens het eten
  • likken of proeven aan oneetbare voorwerpen zoals speeldeeg en speelgoed
  • een voorkeur hebben voor sterk gekruid of heel warm eten
  • een moeilijke (eenzijdige) eter zijn

Gedurende de training is er ruimschoots de tijd om ook op allerlei andere problemen en mogelijke behandelingen dieper in te gaan. Indien nodig wordt verwezen naar andere hulpverleners.

 

VorigeVolgende