Hoe ziet de training eruit?

 

De training omvat 12 aaneengesloten dagen: 2×5 dagen met 2 sessies van 30 minuten per dag met halverwege de training 2 pauzedagen. Tussen de 2 sessies op dezelfde dag zit minimaal 3 uur en bij voorkeur 4 uur pauze.

Voorbeeld van een schema (begindag en tijden in overleg):

  • Maandag t/m vrijdag: 9.00-9.30 en 13.30-14.00
  • Zaterdag en zondag:    vrij

Tijdens de sessies wordt via een koptelefoon geluisterd naar voor dit doel geselecteerde muziek. Deze wordt beluisterd via speciale apparatuur die de muziek bewerkt. De training vindt plaats in een prikkelarme ruimte zodat er zo weinig mogelijk afleiding is. Tijdens het luisteren mag niet gegeten, gelezen of gespeeld worden. Dit leidt af en geeft de mogelijkheid zich te onttrekken aan de muziek. Bij kinderen is het de bedoeling dat één van de ouders/verzorgers aanwezig is tijdens de training, tenzij er dringende redenen zijn om dit niet te doen. Kleine kinderen mogen op schoot zitten tijdens de sessies.

Tijdens de trainingsperiode is er zoveel mogelijk rust nodig. Het lijkt makkelijker dan het is om twee maal per dag een half uur naar muziek te luisteren. Doordat het geen normale weergave van muziek is kan het erg vermoeiend zijn en wordt het maar hoogst zelden als ‘leuk’ ervaren.

Voor kleine kinderen en kinderen met een autisme en/of een verstandelijke beperking kunnen de eerste dagen van de training moeilijk zijn. Maar zodra ze begrijpen wat de procedure is (praktisch altijd na 2 dagen) wordt het vaak beter. Het probleem is meestal niet zozeer de muziek, als wel het ‘uit handen geven van de regie’. Het is nog nooit nodig geweest een training af te breken omdat een kind het niet aan kon.

 

VorigeVolgende